wtorek, 13 maja 2014

Kolejne ciasto, które doczekało się przerobienia na bezglutenowe to pyszna tarta ze ¶wieżych owoców. Ciasto bardzo proste wykonaniu, lecz nieco delikatniejsze niż z m±ki pszennej. Słodk± rozkosz wykonałam na ¶więta wielkanocne do kawki dla go¶ci.

Ciasto na tarte:
200 g m±ki ryżowej (w trakcie wyrabiania należy dosypać m±ki by ciasto nie było zbyt luĽne)
50 g drobnego cukru
100 g zimnego masła
1 całe, zimne jajko

M±kę należy przesiać do miski i wymieszać z cukrem, a następnie dodać posiekane zimne masło. Cało¶ć rozdrabniamy, by miało konsystencję bułki tartej. Dodajemy jajko, ugniatamy na gładk± masę, je¶li trzeba można dodać m±ki (ryżowej lub nieco ziemniaczanej). Wyrobione ciasto rozwałkować i za pomoc± wałka ułożyć na blaszce do tarty, uformować boki. Gotowe ciasto wstawiamy do zamrażalnika na maksymalnie 25 minut, aż będzie twarde. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor (je¶li nie chcemy by ciasto wyrosło, przed pieczeniem kładziemy na nie kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy makaron lub groch).

Bita ¶mietana:
300 ml schłodzonej ¶mietanki 36 % (kupuję tortow±)
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka maki ziemniaczanej

¦mietanę ubijamy trzepaczk± w blenderze, aż będzie gęsta i sztywna. Następnie na małych obrotach dodajemy cukier puder oraz m±kę ziemniaczan±. M±ka pozwoli nam utrzymać konsystencję ubitej ¶mietany.

Na upieczone i ostudzone ciasto wykładamy schłodzon± ubit± ¶mietanę, któr± pokrywamy ¶wieżymi owocami. Moja tarta miała banany, kiwi, czerwone winogrona, maliny i borówkę amerykańsk±. Podawać schłodzone 1-2 godziny po jego zrobieniu.


(przepis własny)

pi±tek, 11 kwietnia 2014

Jaki¶ czas temu znalazłam w internecie ¶wietny przepis na idealny biszkopt, jednak robiony z m±ki pszennej. Jako, że przeszłam na dietę bezglutenow±, ale chciałabym czasem co¶ przek±sić słodkiego nie wydaj±c dużo pieniędzy na kupne łakocie bezglutenowe, zdecydowałam się dzi¶ za eksperymentować (zmodyfikować przepis). Pierwszy raz upiekłam ciasto biszkoptowe bezglutenowe, które prawie nie różni się smakiem od zwykłego prócz tego, iż jest delikatniejsze. Chętnie się podzielę przepisem ;-)

Składniki:

5 jaj
3/4 szklanki cukru drobnego (biały lub br±zowy)
3/4 szklanki m±ki ryżowej
1/4 szklanki m±ki ziemniaczanej

Białko oddzielam od żółtek i ubijam blenderem (końcówka- trzepaczka) w szklanej misce na sztywn± pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier ci±gle mieszaj±c na niskich obrotach, a następnie dodaję po kolei żółtka, wci±ż mieszam. M±kę mieszam, przesiewam do masy i delikatnie mieszam.
Tortownicę o ¶rednicy 22-24 cm wykładam na dnie papierem do pieczenia, ale boków niczym nie smaruję. Delikatnie wylewam ciasto do blaszki. Należy piec około 30-45 minut w 180 stopniach (piekę bez termoobiegu w piekarniku gazowym), aż do tzw. suchego patyczka.
Gor±ce ciasto wyjmuję z piekarnika i z wysoko¶ci ponad pół metra (60 cm) opuszczam w formie na podłogę. Następnie odstawiam do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.


(przepis własny)

 

czwartek, 10 kwietnia 2014

Już od dwóch miesięcy nie dodałam żadnego wpisu, więc obiecuję nieco się poprawić. Zamierzam przygotować kilka jak nie więcej przepisów z diety bezglutenowej. Kilka dni temu przeszłam na tę dietę z powodów problemów z tarczyc± (Hashimoto), aby poprawić swoje wyniki oraz lepiej się czuć. Powiem szczerze pierwsze dni bez pieczywa, makaronu itp., były ciężkie, czułam ogromny głód oraz miałam ci±gotki do zwykłych bułek, które przezwyciężyłam. Mam nadzieję, iż przyszłe przepisy się przydadz± i na dobry pocz±tek pierwszy przepis własny.

Ciasto na 2 porcje:

1 całe jajko
2 łyżki maki ryżowej
3-5 łyżek m±ki kukurydzianej
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
trochę mleka ryżowego lub wody
olej kokosowy do smażenia (odrobina)

Jajka, m±kę, sól, soda i mleko lub woda miksujemy dna gładk± masę - wolę konsystencję gęstsz±, wiec mleka ryżowego dodaję maksymalnie kubeczek. Smażymy obustronnie. Na gotowe ciasto można nałożyć warzywa, pastę lub konfiturę, ja preferuję to ostatnie, więc do ciasta dodaję szczyptę cynamonu. Ciasto wychodzi bardzo syc±ce.

(przepis własny)

sobota, 25 stycznia 2014

Kiedy¶ znalazłam (ponownie) w internecie przepis na muffiny wytrawne, jednak przepis to totalna porażka, gdyż robi±c je ¶ci¶le wedle przepisu wyszły kompletnie niejadalne. Zdecydowałam się zrobić swój przepis, dobieraj±c tak składniki, aby smakowało zawsze. Muffiny ¶wietne na drugie ¶niadanie czy też na imprezę.

Składniki:

2 szklanki m±ki pszennej typ 650
2 szklanki m±ki pełnoziarnistej pszennej typ 1850
150 ml oleju z suszonych pomidorów (używam iposea)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
1 płaska łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka bazylii suszonej
1-2 papryczki peperonczini (suszone i rozgniecione w moĽdzierzu)
2 szklanki mleka pełnego
kilka suszonych pomidorów z oleju
3 gar¶cie drylowanych zielonych oliwek
1 mniejszy pory
50 g startego sera Grana Panado
szynka parmeńska lub szynka szwarwaldzka

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy a następnie dodajemy oliwę oraz 2 jajka, ponownie mieszamy. Dolewamy mleko, mieszamy cisto trzepaczk± na gładk± masę. Pomidory, oliwki oraz szynkę drobno kroimy, za¶ por w pół talarki. Na tarce o drobnych oczkach trzemy ser grana Panado. Przygotowane składniki dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy foremki do muffin, ja używam silikonowych więc ich nie muszę natłuszczać przed włożeniem ciasta. Wypełniamy foremki łyżk± ciasta. Pieczemy około 20-30 minut w 200 stopniach. Muffiny wyjmujemy z foremek, kiedy ostygn±.

(przepis własny)

Uwielbiam te muffiny w zwykłej jogurtowej postaci lub z dodatkiem cynamonu, a nawet kakao. Przepis, kiedy¶ znalazłam w internecie jednak mi nie wyszedł, więc go zmodyfikowałam tak, aby muffiny zawsze wychodziły. ¦wietna słodka przek±ska dla każdego!

Składniki:

2 szklanki m±ki pszennej typ 650 (można pół na pół wymieszać z pełnoziarnist±)
1/2 szklanka cukru br±zowego
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenie
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka
400g jogurtu naturalnego (używam regionalnego augustowskiego lub sokólskiego)
100 g rozpuszczonego masła 82%

Przy wykonaniu muffinów jest jedna zasada, w dwóch naczyniach (miski) mieszamy oddzielnie składniki suche i mokre, a następnie je ł±czymy w cało¶ć za pomoc± trzepaczki. Do wykonania muffin nie potrzebujemy miksera ani blendera. W oddzielnej misce wymieszać przesian± m±kę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sod±, sol± i cynamonem. W drugim naczyniu wymieszać jogurt z jajkami oraz dodać ostudzone, rozpuszczone masło. Następnie do m±ki dodajemy składniki mokre. Mieszamy, tak by poł±czyć składniki. Przygotowujemy foremki do muffin, ja używam silikonowych (idealne). Do każdej formy wkładamy łyżkę ciasta. Na wierzch można posypać rozdrobnione migdały. Ciasto pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy ostygn±ł wyjmujemy je z foremek. Smacznego!

Jaki¶ czas temu przepis ten znalazłam i wypróbowałam z programu Nigelli Lawson, a jako że jestem wielkim smakoszem od razu przypadł mi do podniebienia. Polecam na weekendowe ¶niadanie dla całej rodziny, szczególnie dzieciom.


Składniki:


1 opakowanie sera RICOTTA
125 ml mleka
2 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej /można proszku do pieczenia/
100 g m±ki tortowej /krupczatka się nie nadaje!/

Ser wymieszać trzepaczk± z dwoma żółtkami, odmierzonym mlekiem. Dodać przesian± m±kę (jestem leniwa i tego nie robię;) wraz z sod± oczyszczon± (wolę sodę od proszku, nie czuć chemii). Wymieszać na gładk± masę. Z białek pozostałych z żółtek ubić sztywn± pianę, a następnie dodać do ciasta. Serniczki (małe placuszki) smażymy na beztłuszczowej patelni lub też z niewielk± ilo¶ci± oliwy (najlepsza bezsmakowa i bezwonna, np. olej kokosowy). Serniczki można podawać z owocami, sokiem klonowym, konfitur± b±dĽ z bit± ¶mietan±, wedle uznania.


Przepis sprawdzony, lekko zmodyfikowany!

Lubię desery, a szczególnie owocowe, gdyż s± lekkie i syte. Jednym z moich ulubionych, a zarazem przeze mnie wymy¶lony to prosty deser bananowo-truskawkowy.

Składniki:

1-2 banany
kilka truskawek (mog± być rozmrożone)
2 łyżeczki cukru
bita ¶mietana 36%  lub ubite mleko (jak na cappuccino)

Banany kroimy w plastry, wrzucamy razem z truskawkami do blendera i miksujemy na miazgę. Następnie dodajemy cukier i mieszamy. Owocowy mus przekładamy do salaterek, pucharków lub filiżanek, wstawiamy na około dwie godziny do lodówki. Schłodzony mus podajemy z bit±  ¶mietan± lub ubitym mlekiem.

(przepis własny)

Ostatnio zafascynowałam mnie kuchnia azjatycka, a w szczególno¶ci indyjska. Wielu potraw  bardzo ważnym składnikiem jest pasta imbirowo-czosnkowa (ginger garlic paste). Przyznam, iż dzi¶ j± pierwszy raz zrobiłam i okazała się strzałem w dziesi±tkę. Pasta ta była składnikiem CHILLI PANEER (przepis wkrótce).

Składniki:

2 ¶rednie korzenie imbiru (umyte)
2 główki czosnku
1-2 łyżki wody
szczypta soli
1-2 łyżki oleju

Nieobrany imbir kroimy na mniejsze kawałki, czosnek obieramy. Oba gotowe składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, następnie dodajemy wody. Je¶li chcemy mieć go na kilka dni dodajemy sól oraz olej. Gotow± pastę przekładamy do wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce do 10 dni. Niestety dużej porcji nie zrobiłam, tylko z połowy składników, więc wyszedł mi mniejszy słoiczek, który w najbliższych dniach wykorzystam do curry z dyni±. Oryginalny przepis można znaleĽć na http://www.wikihow.com/Make-Ginger-Garlic-Paste . Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4

monitoring pozycji